woensdag 24 april 2013

Erik of het klein insectenboek - Godfried Bomans


Titel: Erik of het klein insectenboek
Schrijver: Godfried Bomans
Aantal pagina's: 193




Titelverklaring
De titel van het boek is "Erik of het klein insectenboek". De titel "Erik" slaat op de naam van de hoofdpersoon. De ondertitel "of het klein insectenboek" kan op twee manieren geïnterpreteerd worden. Bomans kan hiermee het boekje "Solms" bedoelen, waarin Erik alle informatie over de insecten haalt. De ondertitel kan er ook op duiden dat Bomans het boek ook "het klein insectenboek" kunnen noemen, vanwege de verschillende insectensoorten die in het boek beschreven worden.

Thema

Het boek begint met een citaat van Leonardo Da Vinci, wat "Wij zijn alle ballingen, levend binnen de lijsten van een vreemd schilderij. Wie dit weet, leeft groot. De overige zijn insecten," betekent. Dit citaat legt haarfijn het thema van het boek uit. Bomans wil ons de bekrompenheid en het materialisme van de mensen tonen. Dit doet hij door het contrast tussen Erik, die beperktheid van het leven in het schilderij kent en dus groots leeft, en de insecten, die materialistisch en egocentrisch zijn, te laten zien. 

Personages
Erik Pinksterblom: De enige hoofdpersonage heet Erik Pinksterblom. Hij is de negenjarig zoon van minister Pinksterblom. Voordat Erik verdwijnt in het schilderij 'Wollewei' heeft hij de informatie uit 'Solms Beknopte Natuurlijk Historie' geleerd, omdat hij de dag daarna er een proefwerk over heeft. Met deze kennis maakt hij indruk op de insecten uit het schilderij. Erik is een rond karakter, hij kan veranderen. Erik heeft een aangeleerde beleefdheid en hoewel hij een eerlijke en gevoelige jongen is, geniet hij van het aanzien dat hij van de insecten krijgt.

De insecten: Elke insectensoort fungeert als een karikatuur van een bepaalde groep of 'soort' mensen. Zo zijn de wespen bekakte mensen en de vlinders verliefde, doch gierige types. Voor alle insecten geldt dat ze niet weten dat ze in een schilderij leven,  alleen maar aan zichzelf denken en constant op honing (een metafoor voor geld) uit zijn. De insecten zijn geen ronde personages, ze zijn er slechts om karikaturen van de mensen te schetsen.

Persoonlijke leeservaring
'Erik of het klein insectenboek' heb ik met veel plezier gelezen. Bomans schets briljante karikaturen  met zijn insecten. Ze zijn extreem treffend en herkenbaar. Het boek is gevuld met geestige situaties die meerdere malen een glimlach op mijn gezicht wisten te toveren. Naast de morele boodschap van het verhaal, die je toch even aan het denken zet, is de wereld die Bomans creeërt werkelijk wonderlijk. Bromvliegen worden gebruikt om muziek om te maken en het hotel waar Erik overnacht is eigenlijk het verlaten huis van een gestorven reuzen slak.Het klein insectenboek is een wat ouder boek, waardoor het taalgebruik wat afwijkt van het moderne. Persoonlijk was dat voor mij geen probleem. Doordat het boek wat ouder is, is de manier van vertellen wat langzamer. Hierdoor wordt het verhaal enigzins langdradig en  was mijn concentratie soms snel verdwenen. Al met al, is "Erik of het klein insectenboek" een geestig boek wat makkelijk te lezen. Als ik iemand een boek zou moeten raden om voor zijn/haar lijst te lezen zou ik ze meteen "Erik of het klein insectenboek" geven, omdat het zoveel meer is dan slechts een makkelijk boek op je leeslijst. Nee, het is kritiek op ons menselijk bestaan in de meest gevatte en wonderlijke manier mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten