woensdag 24 april 2013

Sonny Boy - Annejet van der Zijl

Titel: Sonny Boy
Schrijver: Annejet van der Zijl

Aantal pagina's: 235




Titelverklaring
De titel 'Sonny Boy' slaat de bijnaam van het kind dat Rika en Waldemar krijgen. De naam is de titel van het lied in het motto dat als volgt gaat; 'When there are grey skies, I don't mind the grey skies. You make them blue, Sonny Boy'. Dit geeft aan dat Sonny Boy in het verhaal, voor Rika een reden is om door te zetten.

Thema
De thema's in het boek kwam niet extreem duidelijk naar voren. Het boek haalt vooral zijn kracht uit het vertellen van een historisch verhaal. Twee thema's die wel regelmatig terug komen zijn 'liefde en zorg' en 'geschiedenis' (met name conflicten en tijden van onderdrukking; Slavenhandel, apartheid, WO II). Vrijwel alle personages in het boek komen in aanraking met deze thema's.

Personages
Rika van der Lans: Ze trouwt eerst als katholieke meid met de protestantse Willem. Dit huwelijk loopt op de klippen. Rika is een uiterst zorgzame vrouw, die goed voor haar kinderen zorgt en ook perfect voor de kostgangers in haar pensions. Ze is een tamelijk rebelse vrouw, omdat ze gewaagde relaties aangaat en voor niets of niemand terugdeinst. Zelf de beruchte NSB’er Kaptein kon niets uit haar krijgen, wat hem ook frustreerde. Ze houdt ontiegelijk veel van haar kinderen en het is een van de zwaarste straffen die je haar kon geven, dat ze haar kinderen niet meer mocht zien. Ze is heel gastvrij, en ze was heel sociaal. Ze had hele levendige ogen en was aardig voor iedereen.


Waldemar Nods: Komt uit een rijk Surinaams gezin. Is een van de weinig rijke negers in Suriname en wordt al bijna als blanke aangezien. Hij gaat studeren in Nederland. Het valt hem toch wel tegen om in Nederland te integreren: het klimaat, de mensen die hem als een exotisch wezen aankijken, enzovoorts. Hij raakt verliefd op Rika en ze krijgen samen een kind. Hij houdt van zwemmen. Hij is een hele nette, keurige en sympathieke man. Hij steunt zijn vrouw Rika altijd. Op de foto’s ziet hij er keurig uit, zoals hij ook was. 

Waldy Nods (Sonny Boy): De zoon van Waldemar en Rika. Redelijk opstandige jongen, heeft het niet altijd makkelijk met de wilde verhuizingen van zijn ouders en heeft moeite met de pesterijen op school. Na de dood van zijn ouders verliest hij ook een flink stuk van zichzelf.

Willem Hagenaar: De eerste man van Rika. Ze trouwden al heel vroeg, maar door de verhuizing naar Goeroe komt er ruzie en gaan ze scheiden. Hij kon het niet hebben dat Rika met een zwarte man een kind kreeg, en liet het niet toestaan dat zijn kinderen naar Rika gingen. Het was een jaloerse man.

Bertha Hagenaar: Zij wordt door bekenden “Zus” genoemd. Ze is de dochter van Rika en Willem. Heeft veel moeite met het gemis aan moedergevoel bij haar strenge vader. Zij houdt als enige consequent het contact met haar moeder vol.


Persoonlijke leeservaring
Ik heb al veel boeken gelezen over de oorlog, dus ik dacht dat ik wel ongeveer wist wat ik kon verwachten van Sonny Boy. Niets was minder waar. Sonny Boy werd vanuit een perspectief verteld dat ik nog nooit had gezien bij boeken over de oorlog. Wat ik ook erg mooi vond aan het boek is dat het, in tegenstelling tot de verhalen van Marga Minco, echt in ging op de emoties die oorlog bij mensen veroorzaakt. Hoewel dit allemaal prachtig was, moest ik wel eerst even doorzetten voordat ik echt kon genieten van het boek. Het verhaal komt namelijk vrij moeizaam op gang. Het enigzins langdradige begin van het boek doet geen eer aan het einde van het boek, dat vervuld is van spanning en emotie. 
Ik zou dit boek aanraden aan iedereen die na het wat zwaardere werk op de leeslijst, toe is aan een verhaal met veel spanning en emotie. De literaire thema's  in het boek zijn net wat minder sterk dan in de andere boeken op de leeslijst. Maar dit gebrek, wordt meer dan goed gemaakt door Van der Zijl's krachtige schrijfstijl en de uitgebreide historische informatie in het boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten