donderdag 17 mei 2012

Het bittere kruid - Marga Minco

Titel: Het bittere kruid
Schrijver: Marga Minco
Aantal pagina's: 107





Titelverklaring
Het boek heet ‘Het bittere kruid’. Het gaat over een Joodse familie in de oorlog. De  Joden hebben het gebruik om bitter kruid te eten. Dit herinnert hen aan de bitterheid der slavernij in Egypte en de ongezuurde broden voor de haast waarmee men wegtrok. En daarmee ook de bittere tijden die de joden meemaakten.
In het boek maakt  de Joodse familie zelf bittere tijden mee.  Ook heeft het kruid een lange nasmaak, ook de oorlog die alleen Marga overleefd, het jongste familielid en de hoofdpersone, meemaakt heeft een lange nasmaak.

Thema
Het thema is de problemen van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook is belangrijk dat alles wat de Joden mee hebben gemaakt ook nog na de oorlog invloed hebben op hun leven.. De ik-persoon sleept zich dan wel door de oorlog heen en komt er levend uit, ze is tijdens de oorlog wel al haar familieleden kwijtgeraakt. Iedereen die iets voor haar betekende is vermoord door de Duisters tijdens de oorlog. Zij mag dan nog wel in leven zijn, ze zal haar hele leven lang nog verdriet en pijn hebben vanwege het verliezen van haar familie.

Personages
Marga: Marga is een hoofdpersoon. Je kan je in haar situatie inleven en ze heeft namelijk rechtstreeks te maken met het probleem van de Jodenvervolging. Doordat het een autobiografie is, is het dus door Marga geschreven en gaat het hele boek over haar en krijgt zij de meeste aandacht. Daarbij is Marga een karakter, omdat ze in het boek ouder en wijzer wordt. Ze leert namelijk dat de Duitsers wel gevaarlijk zijn, terwijl ze aan het begin van het boek, net als haar vader, er vrij optimistisch was en niet bang. Ook is Marga angstig voor de Duitsers en voelt ze zich schuldig als ze haar ouders heeft achtergelaten. 
Vader: De vader is het hoofd van de familie en wil dat zijn gezin zich aan de vrome Joodse regels houdt.  heeft een onverwoestbaar optimisme, dat aanstekelijk werkt. Hij denkt dat de Duitsers de Joden goed zullen behandelen en dat alles zo'n vaart niet zal lopen.  Een ander  karaktertrekje is dat hij niet erg strijdbaar overkomt. Zo lijkt het niet in hem op te komen, net als zijn kinderen onder te duiken. Als hij een oproep krijgt om naar Amsterdam te verhuizen, gaat hij zonder protest.
Moeder:  Moeder is zorgzaam en  bezorgd, een typische moeder dus. Verder kom je over haar niet erg veel te weten in het verhaal
Dave: Dave is de broer van Marga. Dave wordt getekend als een opstandige jongen die goed beseft welk lot hun boven het hoofd hangt. Wanneer iedereen zijn best doet zijn of haar ster zo netjes mogelijk op de jas te naaien, gaat hij naar buiten zonder ster. Hij wil nog één dag gewoon zijn. Zijn drift wordt bevestigd doordat hij vroeger een jongen in elkaar sloeg die niet ophield hem een vuile Jood te noemen. 
Lotte: Marga kan het goed met Lotte vinden. Lotte is de vrouw van Dave. Ze wordt niet uitgebreid beschreven. De enige karaktereigenschap die je van haar te weten komt is dat ze net als de moeder van Marga een zorgzaam type is.
Bettie: Bettie is de een jaar oudere zus van Marga en een type. Je weet namelijk alleen dat ze dapper was. Bettie loopt bijvoorbeeld altijd gewoon door als er kinderen zijn die haar en haar familie uitschelden en pesten. Bettie speelt weliswaar geen grote rol in het boek, toch is zij belangrijk voor de hoofdpersoon: zij is de 'bewonderde' oude zus. Daardoor maakt het een grote indruk op Marga als Bettie gearresteerd wordt.

Persoonlijke leeservaring
Ik vond ‘Het bittere kruid’ er mooi en spannend om te lezen. Van alle vijf boeken vond ik ‘Het bittere kruid’ het leukste boek, omdat ik het verhaal erg spannend vond. Ik kon heel goed meeleven met de hoofdpersone en kreeg een goed beeld van het leven van een Joodse familie in de oorlog. De personages kwamen levensecht over, maar dat komt natuurlijk ook doordat het boek deels autobiografisch is.
Wel vond ik dat het verhaal erg luchtig verteld was voor een boek dat over de oorlog gaat. Dat vond ik jammer want ik had graag meer gelezen over de gevoelens van de personages.
Al met al vond ik het een spannend boek, dat je snel uit hebt. Ik zou dit boek ook zeker aanraden, als iemand Nederlandse Literatuur moet/wil lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten