donderdag 17 mei 2012

Het gouden ei - Tim Krabbé


Titel: Het gouden ei
Schrijver: Tim Krabbé
Aantal pagina’s: 102




Titelverklaring
Toen Rex, de hoofdpersoon, en Saskia, zijn vriendin, elkaar een tijdje kenden, vertelde Saskia aan Rex over een droom die ze als kind gehad had. Ze zat opgesloten in een gouden ei en zweefde door het heelal. Ze kon niet sterven voordat ze tegen een ander ei aan zou botsen dat ook in het heelal zeefde. Aangezien het heelal onvoorstelbaar groot is was de kans daarop erg klein en was ze gedoemd om opgesloten te blijven zitten. Toen had Rex om haar met die droom geplaagd, maar lang nadat Saskia’s in Frankrijk opeens verdwijnt krijgt hij diezelfde droom die hij opvat als een teken van Saskia.
 
Het centrale thema
De belangrijkste thema’s zijn liefde en onzekerheid, omdat de liefde tussen Rex en Saskia erg belangrijk is voor het verhaal en later het-niet-weten waar Saskia is. Dit blijft voortdurend spelen bij Rex ook al heeft hij een relatie met Lieneke. Ook het gevoel van opgesloten zitten en ergens nooit meer uit kunnen is een thema van het boek.

Personages
Rex Hofman:
Rex is een rustige, vrij serieuze man. Hij houdt ervan om spelletjes te spelen: zo plaagt hij Saskia graag en net als Lemorne doet hij graag gedachtenspelletjes. In 1983 is hij medewerker van een wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is dan 41 jaar oud. Hij heeft erg veel moeite met de verdwijning van zijn vriendin. Pas na acht jaar durft hij weer iemand ten huwelijk te vragen. Vlak daarna gaat hij grondig op zoek naar Saskia.
Raymond Lemorne: Raymond Lemorne is op het eind van het verhaal 49 jaar. Hij is een keurige Fransman, scheikundeleraar, gelukkig getrouwd en heeft twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn eigen perfecte misdaad voor, zonder daar de gevolgen van in te zien. Het enige wat telt is het experiment. Hij is erg doelgericht. Hij wil koste wat kost zijn doel bereiken en heeft daar alles voor over. Hij repeteert veel, alles moet perfect zijn. Hij is perfectionistisch en slim (zijn perfecte misdaad vind ik goed opgebouwd en er is duidelijk over nagedacht, de details kloppen).
Saskia  Ehlvest: Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze heeft last van claustrofobie en droomde als kind al dat ze gevangen zat in een Gouden Ei. Ze is een beetje apart, en wil altijd een beetje vreemde dingen doen zo wil ze bijvoorbeeld bij het tankstation muntjes verstoppen.
Van haar weten we dat ze ‘roodgespoeld wriemelhaar’ heeft en dat ze ‘ongegeneerd ijdel’ is.

Zij wordt al vroeg in het verhaal ontvoerd, dus al te veel weten we niet van haar. 
Lieneke: Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar na de nachtmerrie over het Gouden Ei blijkt, dat Saskia altijd tussen hen in zal blijven staan. Lieneke is eigenlijk alleen belangrijk voor het verhaal vanwege haar relatie met Rex. Ze is een vlak karakter.

Persoonlijke leeservaring
Het gouden ei is een boek dat makkelijk wegleest. Voordat ik het wist had ik het uit. Ik denk dat dit kwam door de sprongen in de tijd en plaats die worden gemaakt, hierdoor wordt het verhaal nooit langdradig.
De personages waren erg herkenbaar en hierdoor was het makkelijk om je in te leven in de personages. Toch vond ik een aantal keuzes die Rex maakt niet helemaal logisch, omdat er in het verhaal naar mijn idee niet genoeg reden voor was gegeven.
Ik had wel, net zoals bij het boek Isabelle, meer spanning verwacht. Spanning was wel aanwezig, maar niet door het gehele verhaal. Ik denk dat bij dit boek de kijk van de personages op de gebeurtenissen ook weer belangrijker is dan de gebeurtenissen zelf.
 Na het lezen van het boek vond ik het vooral lastig om een thema vast te stellen, want naar mijn idee was er niet echt één centraal thema of een boodschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten