donderdag 17 mei 2012

Isabelle - Tessa de Loo


Titel: Isabelle
Auteur: Tessa de Loo
Aantal pagina's: 132



Titelverklaring
Dit boek van Tessa de Loo gaat over een Franse actrice die op klaarlichte dag opeens verdwijnt. Deze actrice heet Isabelle, het boek is naar haar vernoemd.

Het centrale thema
Het centrale thema is de tegenstelling tussen mooi en lelijk. Isabelle wordt ontvoerd door de lelijke kunstenares Jeanne die die erg jaloers is Isabelle omdat zij zo mooi is. Jeanne denkt dat als je mooi bent je ook gelukkig bent, wat volgens Isabelle niet waar is. Jeanne wil ook benadrukken dat schoonheid kan vergaan door Isabelle bijvoorbeeld uit te hongeren.

Personages
Isabelle Amable: Isabelle is een beeldschone en beroemde filmster. Ze heeft een slank figuur, blauwe ogen en blond haar. Over haar karakter kom je in het verhaal niet erg veel te weten, ze wordt gezien als een soort object. Later in het verhaal kom je  er wel achter dat ze allerlei verhalen over zichzelf heeft  verzonnen om medelijden van Jeanne te krijgen. Misschien is Isabelle dus in het algemeen onbetrouwbaar en slimmer dan ze lijkt.
Bernhard Buffon: Bernhard is een pafferige man en heeft een afkeer van sport. Hij is dik omdat hij lijdt aan een afwijking aan de schildklier. Hij is onderwijzer op de dorpsschool. Hij is nogal simpel van opvatting en is de stille aanbidder van Isabelle. Al sinds zijn jeugd is hij hopeloos verliefd op Isabelle. Toen iedereen was gestopt met het zoeken naar haar, ging hij door. Uiteindelijk treft hij haar aan in de kelder van Jeanne. Hij redt min of meer haar leven. Toen hij haar in het echt zag verbrak de betovering. Later is hij juist weer gefascineerd door Jeanne en kan hij niet begrijpen waarom hij haar nooit beter wilde leren kennen. 
Jeanne Bitor: Jeanne is een oerlelijke vrouw. Ze is lang, dun en knokig. Ze heeft een kromme rug en een gezicht met een lange neus en een puntige kin. Ook draagt ze een bril.
Ze woont in een oude boerderij, samen met haar twee pitbulls die altijd bij haar zijn. Getrouwd is ze niet en ze heeft ook geen relatie. Het enige contact dat ze met de buitenwereld heeft is wanneer ze in het café La Truite Dorée achter de bar staat. Eigenlijk is ze een kunstenares, maar daarmee verdient ze niet genoeg dus staat ze ook achter de bar
Sinds de dood van haar moeder was ze vervuld van alle dingen die met dood en vergankelijkheid te maken hebben. Dit komt terug in haar kunstwerken. Zo schildert ze de langzame aftakelingen van dieren, die eindigen in de dood. Ook heeft ze haar dode vader geschilderd.
Haar leven verandert als ze besluit om de bekende en beeldschone actrice Isabelle te ontvoeren en portretten van haar te schilderen. Ze laat Isabelle uithongeren, zodat haar schoonheid verdwijnt en ze een stervensproces kan vastleggen. Jeanne hoopt door de portetten van
Isabelle eindelijk door te breken als kunstenares

Persoonlijke leeservaring
Ik vond Isabelle een interessant boek om te lezen, maar ik had meer actie en spanning verwacht. Omdat het boek over een ontvoering ging had ik erg veel spanning en actie verwacht, daarom had ik het boek in eerste instantie ook gekozen. Uiteindelijk bleek het boek niet veel spanning te bevatten, maar bleef ik toch geïnteresseerd. De omschrijvingen van de omgeving waren erg goed en ik kreeg het gevoel alsof ik zelf in een klein Frans dorpje was. Ook waren de personages erg goed beschreven en ook al leken het eerst stereotypes te zijn (dikke Fransman, lelijke vrouw, mooie actrice) later kwam je erachter dat deze personages, net als echte mensen een erg veel eigenschappen bezaten die soms ook in tegenstelling tot elkaar stonden.
Ik denk dat het boek vooral om de personages en hun ontwikkeling gaat. Niet de gebeurtenissen, maar de kijk van de personages daarop staat centraal. Dit vond ik erg interessant vooral omdat Tessa de Loo dit heel mooi  beschreven heeft.
Ik vond Isabelle, na Het bittere kruid van Marga Minco, het leukste boek om te lezen van de vijf boeken die ik gelezen heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten