donderdag 17 mei 2012

Nathan Sid- Adriaan van Dis


Titel: Nathan Sid
Schrijver: Adriaan van Dis
Aantal pagina’s: 90




Titelverklaring
De jongen waar het verhaal over gaat heet Nathan Sid, het boek is naar hem vernoemd.

Het centrale thema
Het centrale thema is de kijk van Nathan op zijn half-Indische famile.   Motieven die telkens terugkomen zijn: eten, minderwaardigheidsgevoelens en verschillen in stand.

Personages
Nathan Sid
:
Nathan is in het verhaal ongeveer 10 jaar oud. Eigenlijk heet hij Nathan Punt, de naam van zijn moeder. Hij krijgt overal uitslag van en is ook overal allergisch voor. Hij is geboren in Nederland, maar ‘gemaakt’ in Indonesië. Hij is een buitenbeentje in het gezin, hij is de enige die in Nederland geboren is en hij is ook de enige die in de zon verbrand en niet mooi bruin wordt zoals de anderen. Op de basisschool wordt hij altijd gepest om zijn tengere figuur, hij koopt de pesters om met drop. Hij heeft geen vrienden en is vaak onzeker. Nathan wordt erg streng opgevoed. Nathan heeft af en toe ook last van driftbuien..
Pa Sid: Hij is geboren in Indonesië. Hij was oud-militair van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Hij heeft in een Japans kamp gezeten als krijgsgevangene.  Aan heft vechten heeft hij een slecht hart over gehouden, waar hij aan het eind van het verhaal door zou sterven. Hij is getrouwd geweest en daarna is hij gaan samenwonen met de moeder van Nathan. Hij is nooit gescheiden geweest, daarom kon hij ook niet met de moeder van Nathan trouwen. Door zijn ervaringen is hij er streng geworden, maar hij heeft goede bedoelingen. Pa Sid heeft de plaats ingenomen van de vader van het gezin. Hij voedt Nathan op met veel slaag. Hij is fel tegen socialisten.
Ma Sid: De moeder van Nathan is een lieve zorgzame vrouw. Ze gelooft in alternatieve geneeswijzen, waardoor Nathan dingen moet eten die hem moeten zuiveren, maar die heel vies zijn. Ze draagt nog steeds de naam van haar eerste man. Ze is geboren in Indonesië. Haar eerste man was de vader van haar drie dochters en hij is gestorven.
Saskia, Jana en Ada: Zij zijn halfzussen van Nathan. Ze hebben alle vier dezelfde moeder, maar ze hebben verschillende vaders. Ze hebben een hekel aan Pa Sid. Ook voor zijn halfzussen is Nathan een buitenbeentje, hij heeft immer niet in een kamp gezeten zoals zijn zussen.
Nathans oom: Nathan vindt zijn oom veel aardiger dan zijn vader. Zijn oom is veel makkelijker in de omgang en is niet zo streng. 

Tante Pop en Zus: Nathans tantes mopperen over alles wat Indonesisch is, want ze zijn  van Italiaans bloed, maar ze aten zich wel helemaal vol met Indonesisch eten. Ze maakten altijd veel lawaai. Ze maakten veel troep in Nathans kamer en Nathan moest ook steeds kloppen als hij naar binnen wou om wat te pakken. Hij vond zijn tantes ook niet echt lief. 

Persoonlijke leeservaring
Nathan Sid is een erg kort verhaal met niet veel samenhang. Ieder hoofdstuk gaat over een gebeurtenis uit het dagelijks leven van Nathan. Het boek doet daardoor veel denken aan jeugdherinnering van iemand. De situaties hebben niet veel samenhang, maar er zijn wel verschillende thema’s die terugkomen. Ik had toen ik het boek koos één groot samenhangend verhaal verwacht, maar dit bleek niet zo te zijn toch vond ik het een mooi boek.
Het boek geeft een goed beeld van het leven in een Indisch gezin, ikzelf vond dat erg interessant. Ik vind ook dat Adriaan van Dis een heel erg mooie sfeer creëert, waardoor je je makkelijk inleeft.  Het karakter van Nathan was ook heel goed neergezet, ik had echt het gevoel alsof ik door de ogen van een klein jongetje keek dat opzoek was naar zichzelf.
Toch vond ik het wel jammer dat er niet echt een doorlopend verhaal in zat, want telkens als ik dacht dat een gebeurtenis het begin van een verhaallijn werd dit in het volgende hoofdstuk alweer vergeten.
De dood van pa Sid vond ik wel weer mooi beschreven en dit zorgde voor een mooi einde met veel betekenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten